Tarihi fener, artık gemilere değil geleceğe ışık olacak

Tarihi fener, artık gemilere değil geleceğe ışık olacak

Tarih 02 Ocak 2024, 12:50 Editör

Altınova ilçesinde 150 yılı aşkın süre Marmara Denizi’nden geçen gemilere yol gösteren tarihi deniz feneri, artık müze olarak geleceğe ışık tutacak.

Restorasyonun ardından Altınova Belediyesi tarafından ziyarete açılan Dilburnu Deniz Feneri Müzesi, aynı zamanda Türkiye’de ‘fener hayatı’nın anlatıldığı tek müze olma özelliği de taşıyor.
Müze oldu
Altınova’nın Helenistik Döneme kadar uzanan tarihini kara ve su altı kazalarıyla gün yüzüne çıkarmaya çalışan Altınova Belediyesi, Osmanlı dönemi yapısı olan ve 1863 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen tarihi deniz fenerini de müze olarak kent siluetine kazandırdı.
‘Fener hayatının’ anlatacak
Hersek Mahallesi’nde Osmangazi Köprüsü’nün ayakları yanında bulunan Dilburnu Deniz Feneri, kurulduğu günden 2016 yılına kadar 150 yılı aşkın süre Marmara’da deniz trafiğine yön veren fenerlerden biri olarak görev yaptı. Tüple aydınlatılan fenerde elektrik enerjisine geçilmesi ve son fener bakımcısı Fethi Gündoğdu’nun da emekli olması ile birlikte tarihi fener tamamen kullanım dışı kaldı. Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olan her köşesi buram buram tarih kokan yapı, restorasyonun ardından ‘fener hayatının’ anlatıldığı bir müzeye dönüştürüldü. Müzede sergilenen eşya ve eserlerin büyük bölümü ise, bizzat son fener bakımcısı Fethi Gündoğdu tarafından müzeye bağışlandı.
Feneri babadan devraldı
Fener bakımcısı görevini babası Ömer Gündoğru’dan devralan ve 25 yıl deniz fenerinde çalışıp, emekli olan 65 yaşındaki Fethi Gündoğdu, çocukluğundan itibaren nerede ise bütün hayatının geçtiği tarihi fenerin müzeye dönüşmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Görev yaptığı yıllarda fenerin merkezden uzak olduğunu anlatan Gündoğdu, akşamları ışığı yakmak, sabahları ise söndürmek için zaman zaman büyük zorluklar çektiğini belirtti. Özellikle kar bastırdığında diz boyu karda fenere kadar yürüdüğünü, ışığın gemiler tarafından görünmesi için karla kaplanan fenerin etrafını temizlemek için dondurucu soğukta çatıya çıktığını anlatan Gündoğdu, “Burada feneri görmeyip ya da uyuduğu için karaya oturan gemiler de oldu. Babam burada çalışırken, çocukluğumdan beri gider gelirdim. Sonra görevi ben devraldım. Yıllarca burada çalıştım. Hem babamın döneminden kalan hem de bizzat benim kullandığım eşyalar, ekipmanlar hala burada. Ben Altınova Belediyemize çok teşekkür ediyorum. Burası müzeye dönüştü. Gelecek kuşaklar da burada bizim nasıl hizmet verdiğimizi, fenerlerin ne işe yaradığını öğrenmiş olacak” diye konuştu.
Artık çocuklarımıza ışık olacak
Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral da tarihi fenerin son bakımcısı Fethi Gündoğdu ile birlikte Dilburnu Deniz Feneri Müzesini gezdi. Fenerde görev yaptığı süre boyunca biriktirdiği anıları Gündoğdu’dan dinleyen Başkan Oral, müzenin oluşumu sürecinde Gündoğdu ailesinin sağladığı destekler için teşekkür etti. Altınova’da antik kazılarla Helenistik dönem, restorasyonlarla da Osmanlı dönemi eserleri ve Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği eserleri ayağa kaldırmak için yoğun mesai harcadıklarını dile getiren Başkan Oral, “Burası da 1800’lü yıllardan kalma bir fener. Bundan sonraki süreçte bir müze olarak hizmete girdi. Müze olarak gençlerimiz ve çocuklarımız için ışık olacak, eğitim alanı olacak. Fethi Beylerin zamanında gemilere yol gösteren fener, bundan sonra da çocuklarımız için eğitim ışığı, eğitim yolu olacak. Burayı gezenler, fenerle ilgili hayatı görmüş ve yaşamış olacaklar” dedi.

Bu haber 177 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

GÜNCEL HABERLER

“Bizim sevdamızda, davamızda Altınova’dır”

“Bizim sevdamızda, davamızda Altınova’dır” Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca’ya hayırlı olsun ziyaretleri devam ediyor. Misafirleriyle tek tek ilgilen...

Altınova’da 4 bin kişi birlikte oruç açtı

Altınova’da 4 bin kişi birlikte oruç açtı Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca tarafından Kaymakamlık Binası arkasında düzenlenen, “Birlik ve Dayanışma”...

ALTINOVA HABER GAZETESİ