Hersek Lagünü, üreme merkezi oluyor

Hersek Lagünü, üreme merkezi oluyor

Tarih 26 Temmuz 2023, 11:33 Editör

Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından olan ve Kuş Oteli olarak adlandırılan Altınova Hersek Lagünü; tür sayısı 253’e yükseltirken, kuşların üreme merkezi oluyor.

Yerleşik kuşların yanında göçmen kuşlar da üremek için Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Altınova Hersek Lagünü’nü tercih ediyor. Yapılan çalışmalarda yaz aylarında 50’ye yakın kuş türünün alanda ürediği tespit edildi.
“Koloni halinde ürüyorlar”
Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, yerleşik kuşların yanında göçmen kuşlar da üremek için Hersek Lagünü’nü tercih etiğini söyledi. Alanda yapılan son çalışmalar hakkında bilgi veren Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Kış aylarında binlerce su kuşunu misafir eden Hersek Lagünü yaz aylarında üreme için gelen yaz göçmenleri için de uygun bir yaşam alanı sunmakta. Alanda özellikle denizle göl arasındaki kıyı şeridinde koloni halinde üreyen önemli kuş türleri bulunmaktadır.
“50’ye yakını Hersek’te ürüyor”
Ülkemizde görülen yaklaşık 500 kuş türünün 253’ü şimdiye kadar Hersek Lagününde gözlenip kayıt altına alınmıştır. Bu türlerin 50’ye yakını alan ve çevresindeki farklı habitatlarda üremektedir.
“Önemli türler”
Yaptığımız gözlemlerde alana ÖKA (Önemli Kuş Alanı) özelliği katan Kara Gagalı Sumrularla birlikte Uzunbacak, Poyrazkuşu, Küçük Halkalı Cılıbıt, Sumru, Bahri gibi önemli türlerin yanında Yeşilbaş Ördek bu yıl ilk kez 2 çift olarak alanda ürediği görülmüştür.
“Halkın hassasiyeti çok önemli”
Tüm yıl yaptığımız çalışmaların yanında özellikle kuşların üreme dönemi olan bahar ve yaz aylarında alanı koruma kollama çalışmaları semeresini vermektedir. Burada halkımıza da bu yönde göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu.

Bu haber 212 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

GÜNCEL HABERLER

“Bizim sevdamızda, davamızda Altınova’dır”

“Bizim sevdamızda, davamızda Altınova’dır” Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca’ya hayırlı olsun ziyaretleri devam ediyor. Misafirleriyle tek tek ilgilen...

Altınova’da 4 bin kişi birlikte oruç açtı

Altınova’da 4 bin kişi birlikte oruç açtı Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca tarafından Kaymakamlık Binası arkasında düzenlenen, “Birlik ve Dayanışma”...

ALTINOVA HABER GAZETESİ