Bakanlığın eli Altınova’nın üzerinde

Bakanlığın eli Altınova’nın üzerinde

Tarih 01 Eylül 2022, 11:13 Editör

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Altınova’da gerçekleştirilen arkeolojik kazıları ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Altınova’da gerçekleştirilen arkeolojik kazıları ziyaret ederek yerinde inceleyen ve kazı başkanlarından bilgi alan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, ilçede gerçekleştirilen çalışmaları geleceğe ışık tutacağını söyledi.
Teşekkür etti
Tarihi değerlerimizin gün yüzüne çıkarılması ve geleceğe taşınması için yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun'a ilgi ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.
“Çalışmalar, dünya tarihi açısından büyük önem taşıyor”
Altınova’da çok önemli tarihi çalışmalara imza atıldığını ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, “Osmanlı’nın Bizans ile yaptığı ilk savaş olan Bafeus Savaşının geçtiği Çobankale’de çalışmalar bizlere yeni bilgiler verecektir. Halil İnancık Hocamıza göre Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun temeli olan Bafeus Savaşı’nın geçtiği Çobankale’deki çalışmalar, tarihimize yeni bilgiler sunacaktır. Hersek’te gerçekleştirilen kazılar Selçuklu ve Osmanlı’nın kuruluş dönemi hakkıda yepyeni bilgiler sunuyor. Ayrıca Helenapolis ve su altı kazı çalışmaları sadece Türk değil dünya tarihine de ışık tutacak. 157 yıllık tarihi Deniz Feneri Müzesi bölgeyi aydınlatmaya devam edecek. Tüm bu çalışmalar dünya tarihi açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Kazı alanları ve kazı evlerini gezdi
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral ile ilçede gerçekleştirilen arkeolojik kazıları ziyaret etti. Altınova Belediyesi sponsorluğunda yürütülen Hersek Deltası Kara ve Sualtı Kazıları ve Çobankale Kazı alanları ve kazı evlerini ziyaret eden Coşkun, gerçekleştirilen çalışmalardan dolayı Başkan Oral’ı kutladı.
Brifing verildi
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun’a ilk olarak Altınova Belediyesi Doğa Eğitim Merkezi ve Kuş Gözlem Kulesi Konferans Salonu’nda brifing verildi.
Hersek Deltası Kara ve Sualtı Kazıları Kazı başkanı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gündüz, Hersek'de yapılan kara kazıları ve Limnae/Civetot Sualtı Kazıları hakkında genel bilgiler verdi. Çalışmalar sırasında elde edilen bulgular ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Gündüz, kazılardan elde edilen bulgularla Türk ve dünya tarihine ışık tutacağını dile getirdi.
Yerinde inceledi
Brifingin ardından Başkan Oral, Genel Müdür Yardımcısı Coşkun ve beraberindekiler, Hersek'de yapılan kara kazılari ve Limnae/Civetot Sualtı Kazı alanını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Ardından Hersek Deltası Kara ve Sualtı Kazıları Kazı Evine geçen Coşkun, burada elde edilen bulguları inceledi.
Deniz Fenerinde inceleme yaptı
Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, bilimsel ve teknik heyetle birlikte çalışmaları devam eden 157 yıllık tarihi Hersek Dilburnu Deniz Feneri’ni gezdiler. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından restoresi yapılan, Marmara Denizi'nin en eski deniz fenerlerinden biri olan Yalova Hersek Dilburnu Deniz Feneri’nin müzeye dönüştürülme çalışmaları hakkında Altınova Belediyesi Yük. Arkeoloğu Işıl Akalan Gündüz tarafından bilgi verildi.
Çobankale gezildi
Başkan Oral ve Genel Müdür Yardımcısı Coşkun daha sonra Çobankale kazı alanını ziyaret ederek, burada Kazı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Seçkin’den çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Saha çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Oral ve Coşkun Çobankale Kazı Evini de ziyaret ederek buradaki tarihi eserler hakkında bilgi aldılar. Elde edilen bulgular hakkında Doç. Dr. Seçkin’den bilgi alan Genel Müdür Yardımcısı Coşkun eserleri tek tek inceledi.
“Tarih ve kültür sevdalısıyız”
Bölgedeki arkeolojik kazıların yapıldığı tek yerin Altınova olduğunu dile getiren belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Çobankale ve Hersek Deltası kazıları Cumhurbaşkanımızın kararıyla 12 ay kesintisiz hale geldi. Bize ter türlü desteği veren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un şahsında Hükümetimize, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Sayın Yahya Coşkun’un şahsında Bakanlık bürokratlarına, AK Parti Yalova İl Başkanımız Sayın Muğlim Bağatar’ın şahsında tüm teşkilatlarımıza, AK Parti MKYK üyesi Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş’e, AK Parti Yalova Milletvekili Sayın Meliha Akyol’a ve AK Parti Altınova İlçe Başkanımız Sayın Hasan Zafer’e, ilçe halkım ile tarih ve kültür sevdalıları adına teşekkür ederim” diye konuştu.

Bu haber 431 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

GÜNCEL HABERLER

Altınova, okuyor

Altınova, okuyor Altınova İlçesi’nde, 60. Haftası nedeniyle kitap okuma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe büyük ilgi gösterildi.

Aşevi personeline teşekkür

Aşevi personeline teşekkür Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, il protokolüne veda ziyaretlerine devam ediyor.

ALTINOVA HABER GAZETESİ - Mehmet MERCAN