Arkeolojik seramikler kadınlara gelir kapısı olacak

Arkeolojik seramikler kadınlara gelir kapısı olacak

Tarih 17 Temmuz 2022, 14:32 Editör

Yalova’nın Altınova İlçesi’nde devam eden Çobankale arkeolojik kazılarında ortaya çıkan 10. ve 12. Yüz yıla ait farklı form, kompozisyon ve teknikle yapılan seramik buluntular kadınlara ciddi bir gelir kapısı olacak.

Bugün sanal dünyanın vazgeçilmezi olan # Hastag işaretinin de kullanıldığı farklı seramik buluntuların yeniden üretilmesi için çalışmaların başladığını açıklayan Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Bugün bile kullanılabilecek güzellikte ve estetikte olan seramikler, kadınlarımıza gelir, Altınova’mızın prestij kapısı olacak” dedi.
TARİHİN PUZZLE USTALARI KEŞFEDİYOR, KADINLAR ÜRETECEK
Yalova’nın Altınova İlçesi’nde devam eden Çobankale arkeolojik kazılarında binlerce hassas fırça darbeleri ile ortaya çıkarılan binlerce yıllık seramik parçalar, usta ellerde puzzle parçası gibi aylar süren çalışmalar sonrası birleştiriliyor. İmitasyonları yapılan seramik uygulamaları Altınovalı kadınların ellerinde özel bir koleksiyon olarak geleceğe aktarılacak. Türk ve dünya tarihinde ki önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanan Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan Çobankale’de arkeolojik kazıları Altınova Belediyesi’nin destekleri ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Seçkin’in kazı başkanlığında devam ediyor.
“HEYECANLIYIZ, ÖZEL ÇALIŞMANIN SONUÇLARIDA ÇOK GÜZEL OLACAK”
Sanal dünyanın sembolü ve en çok kullanılan simgesi olan hastag (#) başta olmak üzere her yıl heyecan yaratan yeni bulguların ortaya çıktığı Çobankale arkeolojik kazılarında Zeuksippus Ailesi Seramikleri, Beyaz Hamurlu Seramikler, Astar Boyalı Seramikler ile kazıma, baskı ve boyama gibi farklı tekniklerle hazırlanan seramikler yeniden üretilecek. Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, bu kapsamda başlattıkları çalışmaların güzel sonuçlarının kısa süre sonra ortaya çıkacağını kaydederek, “Yıllardır büyük bir sabır, özveri ve titizlikle çalışan değerli hocalarımıza ve tüm ekibimize çok teşekkür ediyorum. Özellikle bu tarihi eserlerin kadınlarımız tarafından üretilecek olmasından dolayı çok heyecanlıyız” dedi.
“BÜYÜK BİR EMEK VE SABIR GEREKTİREN BİR ÇALIŞMA…”
10 ve 11. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Çobankale’de kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulguların dünya arkeoloji literatüründe ciddi yer almaya başladığına dikkat çeken Doç. Dr. Selçuk Seçkin, “Kazı sırasında çıkartılan küçük buluntular, çok önemli veriler ortaya koydu. Tabii bunlar çok uzun soluklu çalışmalar. Puzzle gibi düşünün. Bunların eksik parçalarının tamamlanması, çıkan bütün seramikler içinde küçük parçaların bulunması çok uzun zaman gerektiren, sabır gerektiren çalışmalar. Bu konuda uzman ekip arkadaşlarımız var. Bunlar, sürekli çalışmalarını yapıyorlar, çizimlerini fotoğraflamasını tüm tekniğini yapıyorlar. Kazı alanındaki çalışmalar 4-5 ay, kazı evindeki çalışmalar ise yıl boyu sürüyor. Her zaman en büyük destekçimiz olan Başkan Dr. Metin Oral ve ekibimizin işbirliği ile bu tarihi koleksiyonların geleceğe taşınması ve kadınlara önemli bir alan açması çok heyecan verici. Bölgenin tarihi kimliğinin tanıtımı ve özellikle de kadınların çalışmalara katılımın sağlanması her anlamda çok değerli” diye konuştu.
Doç. Dr. Selçuk Seçkin, Doğu Roma-Selçuklu mücadelesindeki etkinliği, I. Haçlı Seferi’nin püskürtülmesinde ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemindeki rolü nedeniyle Çobankale’nin Türk ve Dünya tarihi açısından önemli olaylara tanıklık ettiğini belirtti.

Bu haber 384 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

GÜNCEL HABERLER

“Bizim sevdamızda, davamızda Altınova’dır”

“Bizim sevdamızda, davamızda Altınova’dır” Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca’ya hayırlı olsun ziyaretleri devam ediyor. Misafirleriyle tek tek ilgilen...

Altınova’da 4 bin kişi birlikte oruç açtı

Altınova’da 4 bin kişi birlikte oruç açtı Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca tarafından Kaymakamlık Binası arkasında düzenlenen, “Birlik ve Dayanışma”...

ALTINOVA HABER GAZETESİ