Deniz Fenerlerinde dünyada ilk


Açıklama: Antik çağ ve Osmanlı Deniz Feneri bir arada Antik çağdan Osmanlı’ya Deniz Fenerleri Müzesi Altınova Deniz Fenerleri Müzesi ile tarihi yolculuk
Kategori: GÜNCEL HABERLER
Eklenme Tarihi: 10 Ekim 2022
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 03:25
Site: ALTINOVA HABER GAZETESİ www.altinovahaber.com
URL: http://www.altinovahaber.com/haber_detay.asp?haberID=196


Dünyada antik ve yakın çağa ait iki deniz fenerinin bir arada keşfedildiği ilk yer olan Yalova’nın Altınova İlçesi’nde arkeolojik çalışmalar devam ediyor.
Dünyada antik ve yakın çağa ait iki deniz fenerinin bir arada keşfedildiği ilk yer olan Yalova’nın Altınova İlçesi’nde Osmanlı Dönemine ait Deniz Feneri’nin restorasyonu tamamlanırken, hemen yanı başında deniz suları altında keşfedilen 2 bin yıllık Roma Deniz Feneri de gün yüzüne çıkarıldı. Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, bölgenin önemli açık hava deniz fenerleri müzesi olacağını söyledi.
Dünyada tek yer
Türk ve dünya tarihinde önemi yeni anlaşılmaya başlanan Yalova’nın Altınova İlçesinde hem antik dönem hem de Osmanlı dönemine ait iki deniz fenerinin bir arada olduğu tek yer olan Hersek Lagünü Deniz Fenerleri Müzesi oluyor.
Tarihi yolculuk başlıyor
Restorasyon ve kazı çalışmalarını inceleyen Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Antik çağdan Osmanlı’ya deniz fenerleri ilgili tarihi bir yolculuk, tarihe dokunduğunuz ve keşfedeceğiniz önemli bir merkez olacak. Ayrıca dünyanın ünlü deniz fenerlerinin replikalarının yanı sıra sosyal tesisler yer alacağı bir yer olacak” diye konuştu.
Arkeolojik ve kültürel doku korunuyor
Altınova’da geçmişten günümüze kalan arkeolojik ve kültürel dokunun korunmasıyla ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden Yalova Müze Müdürü Sinan Özbey, “Altınova İlçemizde geçmişten günümüze kalan arkeolojik ve kültürel dokunun korunmasıyla ilgili olarak bu dokuların yaşamın içerisine girerek, korunarak kullanılmasını amaçlayan bir proje yürütüyoruz şu anda” dedi.
Deniz fenerlerinin tarihsel gelişimi açısından önemli
Hersek Deltası Kara ve Su Altı Kazıları 2022 kazı çalışmalarının kara etabının Helenapolis Antik Kentinin limanında bulunan deniz feneri yapısında gerçekleştirdiklerini söyleyen Uludağ Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Hersek Deltası Kazı Başkanı Dr. Serkan Gündüz, “Genç Roma Erkan Bizans Dönemine tarihlenen bir yapıdır. Hemen arkasında bulunan 1863 Osmanlı deniz feneri yapısıyla kompleks olarak durmaktadır. Bölge deniz fenerlerinin tarihsel olarak Roma’dan günümüze kadar gelişimini göstermesi açısından oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.